kolposkopi nedir

kolposkopi  sonrası

 

 

Kolposkopi sonrası kolposkopik muayenede görülen lezyonların ve yapılan işlemlerin dokümentasyonu yapılır. Kolposkopik muayenenin yeterli olabilmesi için kolumnar epitelin, transformasyon sahasının ve orijinal skuamöz epitelin mutlaka görülmesi gerekir. Aksi halde kolposkopik muayene yetersiz kabul edilir.. Kolposkopi yapan kişi deneyimsizse, smear testinde sorun var ise endoservikal küretaj yani endoserviksten örnek alması uygundur. Ancak yetersiz kolposkopik muayenelerde, kolposkopinin negatif, yani mauyenein normal çıkması , sitolojnin pozitif olduğu ( smear testinde anormal hücre görünmesi durumu) tüm durumlarda ve konizasyondan sonra endorervikal küretaj endoserviksten doku veya sitolojik örnek almak şarttır. Rahim ağzı kanseri genellikle transformasyon sahasında atipik metaplazi sonucu gelişmektedir. Perimenopoz veya menopoz sonrası kadınların %15-20’sinde bu kanserin geliştiği skuamöz kolumnar epitel sınırı rahim ağzı kanalı içerisine doğru çekilmektedir ve kolposkopi ile tam görüntü sağlanmayabilir ve şüpheli smear durumunda bu menopoz hastalarından da mutlaka endoservikal örnek almak gerekmektedir.

Kolposkopi sonrası eğer kolposkopik muayenede anormal bulgular bulunmuşsa koploskopik biopsi yapılması gerekir. Aynı şeklide yukarıda belirtilen net ve kesin kolposkopik inceleme yapılamayan hastalarda da endoservikal küretaj yapmak en doğrusudur.


Kolposkopi sonrası hasta ağrı veya sızı hissetmez normal hayatına dönebilir. Normal kolposkopi bulgusu durumunda hastanın kolposkopiye başvuru sebebine bağlı olarak hekim tarafından belirlenen sıklıkta kontole çağrılır


Kolposkopi kısırlığa sebep olur mu? Rahim ağzına zarar verir mi?
Kolposkopi yada bu sırada alınacak biyopsiler kısırlığa sebep olmaz ve rahim ağzınıza zarar vermez. Biyopsi ile alınan parçalar çok küçüktür ve o bölgeler tamamen eski haline gelecektir.